Na
vrh
 

Sve ide u izvoz: ‘Naš ekološki sprej gasi baš svaki požar...’

Domaći inovatori iz Male Mlake izmislili su ekološke protupožarne uređaje kojima svi mogu rukovati. Uspješno gasi tekstil, spužvu, plastiku, jestivo ulje, gumu...

Neki od naših kolega bili su među specijalcima u Lučkom i primijetili su da je nezgodno gasiti Molotovljeve koktele standardnom vatrogasnom opremom. I tako smo razvili naš sprej za gašenje u malim, laganim bocama s kojima svi mogu bez problema rukovati.

Ispričao nam je to Natko Urli , direktor tvrtke 'Fire delete' iz Male Mlake pored Zagreba, koja je teške i komplicirane vatrogasne aparate uspjela zamijeniti malim, laganim i učinkovitim bocama za gašenje koje imaju isti naziv kao i tvrtka.

- Sve što ovdje vidite, sve je predviđeno za izvoz na Bliski istok - rekao nam je Urli.

''Smjesa ne dopušta ponovno paljenje''

Zaposlenici tvrtke, Ivan Kolarić i Filip Zorić , pokazali su nam kako Fire delete funkcionira. U širokoj posudi prvi je zapalio benzin, a drugi ga je u nekoliko sekundi ugasio sprejem.

Davor Puklavec/PIXSELL

- Jedno punjenje garantira gašenje od 20 sekundi, ali u njemu realno ima i za punih 40 sekundi. Ovu posudu ne možete ponovno zapaliti jer imamo smjesu koja ne dopušta ponovno paljenje benzina - rekao nam je Natko Urli.

Fire delete, kako smo vidjeli na demonstraciji uređaja, uspješno gasi tekstil, spužvu, plastiku, jestivo ulje, gumu...

- Zapaljena guma može razviti temperaturu od 1000 stupnjeva Celzijevih. Naša smjesa hladi predmete - objasnio nam je Urli.

S obzirom na to da sve izvoze, uređaj se u Hrvatskoj može nabaviti izravno kod proizvođača. Još ga nema u trgovinama, a jedna boca 'Fire delete' stoji oko 150 kuna.

IZVOR: http://www.24sata.hr/news/sve-ide-u-izvoz-nas-ekoloski-sprej-gasi-bas-svaki-pozar-431069

Ostavite komentar
Jeste li robot?