Na
vrh
 

PROTUPOŽARNA SREDSTVA

Flamark vatrogasna tehnologija

Flamark je vodeća kompanija u istraživanju, razvoju i proizvodnji naprednih vatrogasnih sistema i uređaja. Svi naši proizvodi su terstirani i certificirani od strane velikog broja državnih i neovisnih certifikacijskih institucija u raznim zemljama svijeta, a efikasnost Flamarkovih proizvoda široko je potvrđena u praksi.

Flamarkov proizvodni program sadrži proizvode koji gase različite klase požara, od A do F, i koji su prikladni za gašenje požara na električnim uređajima i opremi. Neki proizvodi su automatski uređaji za gašenje požara (pasivna zaštita od požara), dok su drugi dizajnirani za manualnu upotrebu (aktivna zaštita od požara), a prilagođeni su različitim okruženjima i situacijama.

Flamarkovi proizvodi su izrazito prijateljski prema okolišu, a sama proizvodnja je certificirana u skladu sa standardima ISO 9001, ISO 14001 i ISO OHSAS 18001.

Prošlost i sadašnjost

Osnivač kompanije Flamark ima vrlo dugačko i uspješno međunarodno iskustvo u vatrogasnoj industriji, pa je nova uprava firme imala dobar temelj za razvoj moderne, visoko-tehnološke kompanije. Zato Flamark od 2004., godinu za godinom donosi nova vrhunska rješenja na vruće vatrogasno tržište.

Sjedište firme je u Zagrebu (Hrvatska, EU), gdje Flamark u vlastitim istraživačkim laboratorijima razvija nove i povećava efikasnost postojećih proizvoda čineći ih još više prijateljskim za okoliš.

Razvoj proizvoda

Društvena odgovornost

Još od svog osnivanja Flamark posluje uz najvišu društvenu odgovornost. Proizvodnja je certificirana u skladu sa ISO 14001 standardom, što znači da je prijateljska prema okolišu, bez ispuštanja opasnih materija u prirodno okruženje i da se odvija bez upotrebe opasnih materija u proizvodnom procesu.

Sami proizvodi spadaju u Eco-friendkategoriju, što uključuje punu sigurnost za obradivu zemlju, biljke, životinje i ljude, i nemaju nikakvih nuspojava za sigurnost ili zdravlje. Svi proizvodi posjeduju okolišne certifikate i označeni su Green leafznakom njemačkog Intertec-a.

Flamark je sponzor događaja važnih za profesionalnu i dobrovoljnu vatrogasnu zajednicu i podržava usvajanje novih znanja u vatrogastvu.

Globalno prisustvo

Napredni Flamark vatrogasni sistemi i proizvodi gase vatru na svim kontinentima zemaljske kugle. U ovom trenutku, globalna distributivna mreža prisutna je u više od 50 zemalja i svakodnevno se širi. 

Kontrola kvalitete

Kako to radi?

Izuzetno jako hlađenje

Flamarkovi proizvodi, kao i sve druge dobre stvari, rade na vrlo jednostavan način. Kad aktivna vatrogasna tekućina bude bačena na opožarenu površinu, događa se brzo i izuzetno snažno hlađenje površine i dolazi do gušenja vatre. Temperatura površine snižava se do +3oC u vrlo kratkom vremenu. Budući da površina više nije vrela, ne postoji mogućnost ponovnog zapaljenja.

Da bi kompletirali proces uspješnog gašenja požara, svi Flamarkovi proizvodi brzo uklanjaju većinu dima iz područja gašenja, tako da osobe koje se nađu u tom prostoru, mogu disati bez problema.

Osim toga, nisu zabilježene nikakve popratne pojave ili usputne štete za osobe ili za prostor koji se gasi.

Detaljan opis djelovanja

1. Efekat brzog hlađenja – u ovoj fazi kapljice tekućine hlade opožareni materijal brzim upijanjem topline iz opožarenog materijala, pretvaraju se u paru i ishlape.

Diagram showing the temperature cooling down effect from 900°C to 30°C inside 10 seconds of Mar 1 fire fighting liquid solution.

2. Flamark deaktivirajuće pare – pare nastale u prvoj fazi gašenja vežu za sebe slobodne radikale i otrovne plinove, pa osobe koje se nađu u prostroru, mogu bez problema disati. Na taj način se stvara okruženje pogodno za preživljavanje i aktivnu borbu protiv vatre, što je posebno značajan efekat Flamarkovog sistema gašenja.

3. Adijabatski proces hlađenja – unikatni proces hlađenja zraka u prostoru pomoću isparavanja Flamark tekućine za gašenje. Kad se Flamark tekućina za gašenje velikom brzinom pretvori iz tekućeg u plinovito stanje (paru), zrak postaje zasićen parom, koja odvaja vreli zrak od opožarenih predmeta.

4. Flamark vatrogasni mehanizmi – aktiviraju se i uklanjaju tri osnovna elementa vatrenog trokuta: vrućinu – kisik – gorivo.

Ispravanje kapljica Flamark tekućine za gašenje uklanja vrućinu.

Flamark deaktivirajuće pare izazivaju nestašicu kisika za gorenje (u okolini opožarene površine), ali istovremeno osobe koje se nađu u tom prostoru imaju dovoljno kisika za disanje.

Flamark tekućina za gašenje saponificira (prevlači zaštitnom emulzijom) opožarenu površinu i ne dopušta slobodnim radikalima i plinovima da pređu u zrak i spoje se sa kisikom.

Osobine proizvoda

Svaki Flamarkov proizvod ima različitu namjenu, ali svi imaju neke zajedničke, izuzetno dobre osobine. Svi proizvodi su:

- Izuzetno efikasni u gašenju vatre

- Brz i izuzetno jak efekat hlađenja

- „Nokautiranje“ vatre pri totalnom gašenju požara, a time i prevencija ponovnog zapaljenja

- Posebno efikasno uklanjanje otrovnog dima

- Izuzetan učinak gašenja

- Izuzetno jednostavni za instalaciju i upotrebu

- Bilo koja osoba može instalirati i koristiti Flamarkove proizvode

- Izuzetno prijateljski prema okolišu – bazirani na vodi i visoko ekološki

- Proizvodi su čisti, neotrovni i bezopasni za okoliš

- Proizvodi su brzo i potpuno biorazgradivi

- Proizvodi su bezopasni za ozonski omotač (ODP)

- Proizvodi su bez utjecaja na globalno zatopljavanje (Zero global warming – GWP)

- Izuzetno isplativi – visoki učinak uz izuzetno niske ukupne troškove

- Bez kolateralnih šteta

- Bez oštećenja izazvanih vodom

- Štete na namještaju i drugim predmetima su minimalne.

Ekološka priroda Flamarkovih proizvoda

Svi Flamarkovi proizvodi, po svojoj prirodi, pravi su ekološki biseri. Sve komponente korištene u proizvodnji, i sami proizvodi prirodni su i biorazgradivi.

Proizvodni proces je certificiran prema ISO 14001 normi, što znači da Flamark koristi samo ekološki prihvatljive radne procedure i materijale i ima proizvodnju bez ikakvog zagađivanja prirode.

Zbog svega toga Flamarkovi proizvodi su potpuno prikladni za upotrebu u nacionalnim parkovima, zoološkim vrtovima, u blizini izvora pitke vode, pokraj rijeka, jezera i mora.

Na primjer, Mar 2, vatrogasna tekućina, posebno razvijena za gašenje šumskih požara, ima pH faktor 8,2, što je optimalna životna sredina za mnoge vrste drveća. Ako vatra ne uništi drvo, mnoga vatrogasna sredstva (pjene) će to učiniti, ali Mar 2 - nikada.

2014. su švedske vlasti napravile veliko istraživanje okoliša u područjima koja su korištena za vatrogasne vježbe uz upotrebu pjene (AFFF), i utvrdila uništenja prirode i zagađenja pitke vode vrlo otrovnim ili kancerogenim supstancama u 109 vodocrpilišta u 65 općina u Švedskoj.
Ovo su švedske vlasti zvanično proglasile „najozbiljnijim kemijskim incidentom u povijesti Švedske“, a ovom problemu izloženo je oko 3.600.000 stanovnika. U nekim pogođenim općinama, razina perfluoriranih alkilnih kiselina (PFOA) premašuje dozvoljenu granicu za 24.000%!!!

Da su vježbe bile provođene uz upotrebu Flamarkovih proizvoda, npr Mar 2, to se nikad ne bi dogodilo.

Certifikati

U vatrogastvu su certifikati – sve. Oni pokazuju pravu prirodu vatrogasnih medija i uređaja i potvrđuju njihovu stvarnu vrijednost u borbi protiv vatre.

Flamark je prepoznao vrijednost certifikata za dalji rad i razvoj, tako da je svaki Flamarkov proizvod certificiran u uglednim laboratorijima i institutima širom svijeta za različite upotrebne karakteristike.

Obavljeni su i mnogi laboratorijski testovi koji mjere pojedinačne parametre svakog proizvoda i upućuju na njegovu prikladnost za pojedine namjene.

Flamark kao firma također je certificiran u skladu sa ISO 9001, ISO 14001 i OHSAS 18001 normama.

Green Leaf Intertek

Intertek Njemačka je jedna od najcjenjenijih certifikacijskih institucija u svijetu, koja striktno poštuje certifikacijske standarde i kriterije. Zato je Flamark odabrao da testiranje utjecaja na okoliš svih svojih proizvoda provede upravo kod ovog certifikatora.

Intertek's Green Leaf Mark is a consumer product and systems verification that independently validates some company's environmental claims. With the Intertek Green Leaf Mark, manufacturers, brands and retailers can provide business clients and consumers with the confidence that environmental claims concerning their product(s) are verified by an international independent third-party testing, auditing and certification body.
The current scope of the Green Leaf Tested Mark includes:

SVHC (Substance of Very High Concern)

Low VOC (Volatile Organic Compound)

PVC Free

Chemical Aspects of Raw Materials & Components

The current scope of the Green Leaf Verified Mark includes:

Recycled Content

Environmental Impacts (Carbon Footprint, Energy Use)

For more information about Green Leaf Mark, click here.

Link to certifier: www.intertek.com

 

Croatian Register of Shipping (CRS)

CRS (Croatian Register of Shipping) is an independent, not for profit but common welfare oriented, public foundation performing:

 classification of ships;

 statutory certification of ships on behalf of the national Maritime Administrations;

 statutory certification of recreational crafts;

 certification of materials and products;

 conformity assessment of marine equipment;

 conformity assessment of recreational crafts;

 certification / registration of quality management systems.

Mabo is product primarily developed to protect ship machines from fire, and it is certified by CRS for use instead of classical fire fighting devices on ships.

Mab is hand grenade widely useful for extinguishing of fires on every part of ship, and with CRS certificate it can legally replace classic fire extinguisher.

Link to certifiactes: www.crs.hr

ANPI Performance Certificates

ANPI is National Organisation for Fire and theft Protection. It is non-profit organisation founded as an initiative of the Belgian insurance companies association Assuralia, but with public authorities represented within. ANPI’s activities cover five main areas: regulation, information, laboratories, inspections and certification.

ANPI tested performance of Flamark products Mab and Mabo as complete, and tested performance of Mab grenade contents (liquid) diluted in 9 l water.

Results are visible in attached documents (pdf files).

Click here to open document 1.

Click here to open document 2.

Link to certifier: www.anpi.be

 

Company certificates – ISO and OHSAS

International Standards Organisation is the most known standards organization in the world. All serious companies which are globally oriented are certified according to one or more ISO standards.

Flamark is certified on ISO 9001, standard for quality management. This standard provide guidance and tools for companies and organizations who want to ensure that their products and services consistently meet customer’s requirements, and that quality is consistently improved.

As an Eco-friend company, Flamark is also certified according to ISO 14001. It addresses various aspects of environmental management and provides practical tools for companies and organizations looking to identify and control their environmental impact and constantly improve their environmental performance.

As a complement to ISO 9001 and ISO 14001 it was developed standardOHSAS 18001.  It is an international occupational health and safety management system specification developed by leading trade and international standards bodies. It provides a framework for organisations to instigate proper and effective management of health and safety in the workplace.
By having a clearly defined management system in place to identify and control health and safety risks, organisations are able to minimise risks to their workforce and visitors or external contractors on their premises.

Links to certificates: www.iso.org

Lista certifikata koje posjeduje svaki zasebni proizvod i Flamark kao kompanija:

New layer...
Prikaz kao
Sortirano po
Prikaz po stranici

Fire Delete – sprej za gašenje manjih i početnih požara, UNIVERSAL TYPE 750 ml

Fire Delete je vatrogasni sprej za gašenje manjih i početnih požara bez obzira na uzrok. Izuzetno je praktičan i lagan za upotrebu za svaku osobu bez ikakve obuke, pa čak i za djecu, te vrlo stare ili nemoćne osobe. Raspršena otopina trenutačno ugasi vatru i ukloni dim na mjestu gašenja. Fire Delete tekućina se zadržava na ugašenim površinama kao premaz koji sprječava ponovno zapaljenje.
350,00 kn

Mabo - automatski uređaj za gašenje požara, 580 ml

Mabo je automatski uređaj za gašenje požara, koji se aktivira i gasi vatru kad tekućina u njemu dostigne temperaturu od 84 °C. Staklena ampula eksplodira i raspršena otopina trenutno ugasi požar i ukloni dim iz prostora.
1.175,00 kn

Mab – ručna protupožarna bomba, 500 ml

Brza reakcija je najvažnija u borbi sa vatrom. Većina požara može biti ugašena ako je reakcija na vatru dovoljno brza, što znači, u početnoj fazi požara. Klasični, teški vatrogasni aparati, sa kompliciranim rukovanjem i aktivacijom, koji zahtijevaju čitanje dugačkih uputstava za upotrebu, teško mogu osigurati brzu reakciju.
200,00 kn

Mar 1 – sredstvo za rastvaranje u vodi i eko-retardant, A, B, C i F klase

Mar 1 je koncentrirano vatrogasno sredstvo za rastvaranje u vodi i eko-retardant, posebno razvijen za klase požara A, B, C i F, uglavnom za profesionalnu upotrebu. Kad se doda vodi u prikladnim omjerima, Mar 1 dodatak hladi, ublažava i potiskuje vatru i dim i osigurava izolaciju za goriva izložena zračenju topline ili direktnim udarima plamena. 1l=65,00kn minimalna narudžba 1 kanister - 20 l
1.300,00 kn

Mar 2 – vatrogasno sredstvo za rastvaranje u vodi i eko-retardant klase A

Mar 2 je koncentrirano vatrogasno sredstvo za rastvaranje u vodi i eko-retardant, posebno razvijen za strukturne, šumske i požare u prirodi i druge požare klase A. Njegova pH vrijednost (8,2) prilagođena je prirodnim šumskim okruženjima. Kad se doda vodi u prikladnim omjerima, Mar 2 dodatak hladi, ublažava i potiskuje vatru i dim i osigurava izolaciju za gorive čvrste materijale izložene zračenju topline ili direktnom plamenu. Mar 2 vatrogasni aditiv smanjuje površinski napon vode i povećava njenu moć prodiranja i širenja, osigurava poboljšano hlađenje, emulgiranje i pjenjenje. To osigurava brži prodor i bolju kontrolu vatre pri gašenju razvijenih požara A klase. Mar 2 hladi 21 put brže od vode i razdvaja (uklanja) toplinu i gorive materije iz požarnog tetraedra. Mar 2 brzo gasi vatru, uklanja dim i zadržava se na ugašenim površinama kao premaz koji sprječava ponovno zapaljenje. 1l=56,25kn minimalna narudžba 1 kanister - 20 l
1.125,00 kn