Na
vrh
 

Gradovi i Općine SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE - autora, prof. Bože Ujević

Raznolikost i ljepota Splitsko-dalmatinske županije, osobitosti njezine obale, Zagore i otoka, naročito se ističu u ovoj monografiji kroz iskazani stvaralački entuzijazam i utkanu ljubav prema svome kraju i profesiji u djelu autora, prof. Bože Ujevića.
189,00 kn

Raznolikost i ljepota Splitsko-dalmatinske županije, osobitosti njezine obale, Zagore i otoka, naročito se ističu u ovoj monografiji kroz iskazani stvaralački entuzijazam i utkanu ljubav prema svome kraju i profesiji u djelu autora, prof. Bože Ujevića.

Čitajući, stvara se osjećaj ponosa na velebnu i slavnu prošlost koja se, kroz autorovu jednostavnost pisanja, svakome čini mirnom i dopadljivom, a znamo dobro koliko je bila burna i bremenita.

Ovo je prostor na kojemu su se kroz povijest izmjenjivale razne kulture naroda koje su, svaka na svoj način, ostavili trag u graditeljskoj baštini, a isto tako i prostor na kojemu se vodilo lokalne i svjetske ratove i, unatoč svemu tome, veliki dio spomeničke baštine uspio se očuvati. Razlog tome leži u činjenici što je ovdje zaživio suživot čovjeka i kamena te je čovjek, oblikujući kamen, ostavio višemilenijski pečat svoga načina života, vjere i kulture, što je vidljivo u gotovo svakom od opisanih naselja.

Opisujući gradove i općine Splitsko-dalmatinske županije, autor slikom i riječju ovjekovječuje svekoliko naslijeđeno bogatstvo na koje je, u trenutku stvaranja ove monografije, naišao dok krajolik prikazuje kroz sva četiri godišnja doba koja se na ovim prostorima intenzivno izmjenjuju i ukazuju u svojim čarobnim bojama, što u čitatelju budi želju za posjećivanjem ovoga kraja.

More, rijeke, jezera, planine, šume, otoci i još mnogo toga drugoga na ovome prostoru, zabilježenog u ovoj monografiji, dani su nam u božanskoj ljepoti, a naša obveza je da te ljepote predstavimo današnjim posjetiteljima te ih prenesemo i sutrašnjim stanovnicima kako bi omogućili održivost vrijednih ljudi Splitsko-dalmatinske županije.

Pozivamo vas da uživate u ovoj monografiji, i ne samo u njoj, već da vas ona potakne da što prije dođete u našu županiju kako bi izravno osjetili i doživjeli sve ono što vam nudi: ljepotu prirode i plaža, gostoljubivost stanovnika, jedinstvenu gastronomsku ponudu, UNESCO-vu kulturnu baštinu, neotkriveni planinski raj s izvornim dalmatinskim naseljima, predivnim rijekama, jezerima i otocima te još puno toga što vam ostavljamo da sami otkrijete.

© Bože Ujević, Naklada Bošković Nijedan se dio ove knjige ne smije, bilo kako, umnožavati ni preslikavati bez autorova i nakladnikova dopuštenja.

Tiskano u prosincu 2018.